Вишиванка як об’єднавчий код українців у світі

Сьогодні, 18 травня, у Всесвітній день вишиванки вже вкотре за ініціативи творчої навчально-наукової лабораторії «Гірська школа Українських Карпат» Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, завідувачка – професорка кафедри початкової освіти Інна Червінська спільно з відділом навчання мов національних меншин Інституту педагогіки Національної академії педагогічних наук України, завідувачка – Наталія Богданець-Білоскалнко, разом з асоціацією навчально-методичних, та науково-дослідних лабораторій закладів вищої освіти України відбулася ІV Міжнародна наукова онлайн-конференція «Україно моя вишивана: етнокультурний та освітньо-виховний потенціал української вишиванки», присвячена цьому знаменному дню. Робота міжнародного форуму проходила в змішаному форматі.

Учасники заходу обговорювали проблеми відродження української вишиванки, збереження українських народних традицій, розвиток освіти та мови в умовах війни, розглядали соціокультурні трансформації українських національних символів у час воєнної агресії, визначали освітні феномени українських оберегів в епоху цифровізації суспільства в регіональному контексті, міркували над проблеми формування культурної компетентності учнів у закладах загальної середньої освіти та здобувачів освіти у вищих закладах освіти, визначали сутність національно-патріотичного виховання засобами народного мистецтва в інклюзивному просторі, дискутували про сутність і роль вишиванки як об’єднавчого коду українців у геокультурному просторі.

Під час урочистої академії з нагоди відкриття конференції, до учасників дійства звернувся президент Національної академії педагогічних наук України, доктор філософських наук, професор, академік Національної академії педагогічних наук України Василь Кремень, який у вітальному слові зазначив, що «вишиванка для українців не тільки прекрасний витвір мистецтва, а й символ національної самоідентичності, який єднає націю впродовж віків. Нині в умовах російської агресії вишиванка надихає захисників країни. Українці переконані, що настане час, коли у вишиванку одягнеться і наша Перемога над рашизмом!».

До присутніх з вітальним словом звернулися перша проректорка Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника Валентина Якубів, ректор Херсонського державного університету Олександр Співаковський, ректор Ізмаїльського державного гуманітарного університету Ярослав Кічук, ректор Закарпатського угорського інституту імені Ференца Ракоці ІІ Степан Черничко, від представників української діаспори в Канаді з вітальним словом звернулися Оксана Левицька, від українських меншин в угорському парламенті Лілія Грекса.

«Рада вітати усіх учасників і організаторів нашої ІV міжнародно наукової конференції, яка присвячена всесвітньому Дню вишиванки. Для нас усіх сьогоднішнє свято є надзвичайно важливим. Воно покликане з одного боку зберегти наші давні народні традиції, а з іншого, у цих складних умовах війни, які ми переживаємо, наша вишиванка стала нашим оберегом. Вона є свідченням єдиної сили, величезної любові до України та непереможності. Саме ці почуття дозволяють нам залишатися незламними. Зараз наша громадянська національна позиція сильна, як ніколи не була, а рівень культурної освіченості та духовної свідомості дуже високий. Завдяки проведенню таких конференцій наша єдність стає більшою, а перемога ближчою», – зазначила перша проректорка Прикарпатського університету Валентина Якубів.

Конференція об’єднала понад 200 учасників. Серед яких знані науковці, громадські діячі, мистецтвознавці, художники, педагоги з двадцяти ЗВО України та зарубіжжя.

Особливо хвилюючими під час роботи конференції були включення від викладачів, а сьогодні солдатів ЗСУ України, колишніх викладачів і студентів з різних країн світу.

Як зазначає співорганізаторка конференції, Інна Червінська, «заходи такого рівня сприяють формуванню культурної ідентичності зростаючого покоління молодих українців, збереженню національних символів і традицій. Адже в культурі кожного народу є речі, які яскраво відображають його особливу національну традицію». І під час підготовки резолюції конференції Асоціації лабораторій напевно варто виступити з ініціативою, щодо визначення Дня вишиванки на офіційному загальнодержавному рівні.