Пласт сприяє розвитку особистості на кожному етапі життя

З нагоди 112 річниці української скаутської організації «Пласт» у Навчально-науковому інституті мистецтв відбулася творча зустріч з пластунами-випускниками Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника. Захід був організований в межах «Творчих четвергів», які започатковані в Інституті мистецтв.

Пласт ‒ це українська скаутська організація, яка була заснована у 1911 р. Її метою є виховання української молоді в дусі патріотизму, національної свідомості та громадянської активності. Пласт базується на принципах вільної волі, самовиховання та демократії. Організація пропагує здоровий спосіб життя, фізичний та розумовий розвиток, а також любов до природи та національної культури. Учасники Пласту беруть участь у різноманітних заходах, таких як вишколи, експедиції, благодійні акції та культурні заходи.

Організація має різні вікові групи, від дітей до дорослих, що сприяє розвитку особистості на кожному етапі життя. Особливістю Пласту, як скаутської організації, є його українська національна спрямованість. Він відзначається тим, що акцентує увагу на розвитку української культури, мови та історії серед учасників, а також сприяє формуванню патріотичних почуттів до України, її національних традицій та цінностей. У Пласті великий акцент робиться на самовихованні, лідерстві та громадянській активності. Учасники організації навчаються приймати відповідальність за свої дії, розвивати лідерські якості та брати участь у громадському житті.

«Нещодавно, 12 квітня Пласт відзначав 112-ліття з часу заснування. Сьогодні проходить зустріч колишніх і теперішніх вихованців Пласту, разом зі студентами Прикарпатського університету, які мають цікавість до теми українського скаутингу. В умовах сучасної московсько-української війни ця тема є надзвичайно актуальна, оскільки Пласт у різні часи свого існування займався практично вихованням української патріотичної молоді, духовності, підготовки молодих людей до життя. Тема зустрічі – це популяризувати і зацікавити молодих людей скаутським рухом, поширювати інформацію про Пласт, як про організацію, яка займається українською молоддю понад 100 років. А також яка має дуже цікаві програми і методики, про які буде цікаво всім послухати», ‒ зазначив пластун-сеньйор, директор Навчально-наукового інституту мистецтв, кандидат історичних наук, доцент Володимир Федорак.

На ознайомчій зустрічі були представники різних пластових куренів, випускники факультету історії, політології і міжнародних відносин, педагогічного факультету, факультету психології, навчально-наукового інституту мистецтв. А ще, пластун-сеньйор Василь Іваночко, курінь «Целібат Мурлики»; пластуни-сеньйори Тарас Зень та Дмитро Ярема, курінь «Чота Крилатих»; пластун-сеньйор, професор, доктор політичних наук Іван Монолатій, курінь «Целібат Мурлики»; пластун-сеньйор, Андрій Ребрик, курінь «Целібат Мурлики»; подруга Віта Дідик, курінь «Блискавки».

Презентацію про Пласт представив пластовий-сеньйор Тарас Зень, який розказав про історію світового руху, відомих пластунів. Для слухачів спікер наголосив на трьох головних обов’язках пластуна: бути вірним Богові та Україні; допомагати іншим; жити за пластовим законом і слухатись пластового уряду. Кожен представник організації розказав про особливості організації, своє місце і роль в русі та запросив ставати в лави Пласту, де разом будуть розбудовувати незалежну Україну.