Університет – містоутворюючий центр регіону

Університети – це містоутворюючі центри регіону. Це центри науки, інвестицій, інновацій і збереження духовності. Про це наголосив ректор Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника Ігор Цепенда під час виступу на 30-й сесії Івано-Франківської обласної ради.

Під час розгляду депутатами питання «Роль національних університетів у соціально-економічному розвитку регіону» ректор ПНУ звернув їх увагу на бюджет Університету і ті податки (125 млн грн за 2023 рік), які Прикарпатський сплачує у державну казну, на те, що тільки бюджет ПНУ складає 18% від бюджету міста Івано-Франківськ, а разом з бюджетами інших двох національних університетів – це щонайменше третина від бюджету міста. Крім того, на прикладі розрахунку мінімальних місячних та річних витрат одного студента, що навчається в університеті міста Івано-Франківськ, Ігор Цепенда продемонстрував депутатському корпусу, містоутворюючу роль ЗВО, у яких тільки у Прикарпатському національному університеті імені Василя Стефаника на денній формі навчається 13 тисяч 184 студента.

Також Ігор Цепенда розказав про унікальні програми ПНУ та реалізацію Університетом проєктів, що стосуються заходів із збереження культурної спадщини Прикарпаття, розвитку туризму, співпрацю у сфері гірського рятівництва.

Бюджети проєктів, які тільки за останні роки реалізував Університет, склали 600 млн грн. Окрему увагу ректор приділив ознайомленню депутатського корпусу з масштабними міжнародними грантовими проєктами Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника.

За значні досягнення під час сесії ведучим менеджеркам міжнародних грантових проєктів Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника керівниці багатьох Інфраструктурних та освітніх проєктів Любові Зинюк та директорці Навчально-наукового Центру «Карпатський інститут аналітики», кандидатці філософських наук Ользі Максимович було вручено Грамоти Івано-Франківської обласної ради, а доцентці кафедри фінансів економічного факультету, директорці Центру «Агенти змін» Світлані Кропельницькій – Подяку голови Івано-Франківської обласної ради. Нагороди їм особисто вручили голова облради Олександр Сич та голова ОВА Світлана Оніщук.

Варто відзначити, і про це у своєму виступі наголосив ректор, на значній підтримці Університету з боку обласної ради та обласної державної і військової адміністрації. Останнім часом ними було надано суттєвої фінансової підтримки спільним з ПНУ проєктам, а також стипендії кращим студентам.

Вислухавши доповіді всіх ректорів державних ЗВО Івано-Франківська, на сесії було запропоновано розробити обласну комплексну програму залучення наукового потенціалу національних університетів Прикарпаття (ПНУ ім. В. Стефаника, ІФТУНГ, ІФНМУ) до соціально-економічного розвитку краю.