Наукова співпраця факультету історії, політології і міжнародних відносин спільно із колегами з Державної академії прикладних наук у м. Хелмі

21 березня на базі Державної академії прикладних наук у м. Хелмі відбувся Міжнародний семінар, присвячений 25-річчю вступу Польщі до НАТО «Безпека Польщі. 25 років після приєднання до Північно-Атлантичного альянсу». В черговий раз співорганізатором подібного роду наукового форуму виступила кафедра міжнародних відносин факультету історії, політології і міжнародних відносин Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника.

Під час пленарного засідання перед учасниками семінару виступили декан факультету історії, політології і міжнародних відносин Ігор Гурак та доцент кафедри міжнародних відносин Орест Бойчук. Ігор Гурак у своєї доповіді зосередився на проблемах, які стоять перед Північно-Атлантичним альянсом сьогодні. Зокрема, він підкреслив, що попри суттєві зміни у підходах з боку провідних західних столиць, представники Альянсу, в умовах триваючої в Європі війни, все ще недостатньо концентруються на питаннях безпекового характеру. Ігор Гурак наголосив, що російська федерація, відповідно до офіційної інформації, близько 30% свого бюджету витрачає на військові цілі і при цьому її керівництво стверджує, що в Україні російські військові воюють із силами НАТО, а не тільки з українцями. В той же час невиправданою є ситуація, коли станом на 2024 рік тільки 18 країн-членів Альянсу досягнуть показника, що передбачає витрати на оборону на рівні 2% ВВП. Ігор Гурак також акцентував увагу на тому, що станом на даний час всі члени НАТО разом виробляють тільки приблизно половину артилерійських снарядів, від кількості яку продукують підприємства росії.

Доцент Орест Бойчук у своїй доповіді зосередився на питанні, яким чином змінилися польсько-німецькі відносини після початку широкомасштабної війни росії проти України. Він наголосив, що на двосторонній діалог і надалі суттєвий вплив мають дискусійні історичні питання. При цьому він акцентував увагу на позитивній динаміці у відносинах між офіційними Варшавою та Берліном, яка намітилася після парламентських виборів восени попереднього року та формування нового уряду на чолі із Дональдом Туском.