Участь студенток Факультету історії, політології і міжнародних відносин у проєкті Потсдамського університету

Прикарпатський національний університету імені Василя Стефаника виступив партнером для Потсдамського університету в рамках реалізації проєкту «Translating EVROPA». В контексті зростання в Європі інтересу до України німецькі науковці та студенти здійснюють дослідження ідентичності українців, вивчають яким чином широкомасштабна війна Росії проти української держави вплинула на неї, цікавляться розвитком українських міст в умовах широкомасштабного військового конфлікту.

В ході реалізації проєкту студентки спеціальності «Міжнародні відносини, суспільні комунікації та регіональні студії» Факультету історії, політології і міжнародних відносин Анастасія Верхогляд, Христина Вінтоняк, Віта Маціборська, та Сніжана Чоповська спільно зі студентами Потсдамського університету впродовж 7–12 квітня брали участь у тренінгах, які проводилися на базі Інституту міжнародних відносин та політичних наук Вільнюського університету. Окрім навчальної та наукової активності, студенти мали змогу відвідати Музей окупації та боротьби за свободу, парк Грутас, під час чого знайомилися з литовською історією, особливо з її трагічними сторінками за часів окупації держави Радянським союзом.

Різнопланова програма візиту передбачала також екскурсії по м. Вільнюсу, вечірні прогулянки та неформальне спілкування з німецькими студентами. Це дозволили нашим студенткам ознайомитися з історією та традиціями литовської столиці, обговорити із ровесниками з Потсдамського університету культурні особливості України та Німеччини, обмінятися домками з приводу актуальних проблем сучасних міжнародних відносин, в першу чергу геополітичного контексту російсько-української війни.

Після повернення в Україну студентки Факультету історії, політології і міжнародних відносин планують продовжити взаємодію із колегами з Німеччини, в тому числі долучитися до проведення дослідження, яке допоможе мешканцям західної частини Європи краще розуміти процеси, які відбуваються в нашій державі в умовах триваючого конфлікту.