Презентація українсько-німецько-австрійської колективної монографії

З 21 по 24 березня відбувся щорічний Лейпцизький книжковий ярмарок. Цьогоріч тут була презентація колективної українсько-німецько-австрійської монографії «Ukrainisch – Zur Emanzipation einer Sprache», де у співавторстві є завідувач кафедри іноземних мов Василь Ткачівський та завідувачка кафедри іноземних мов та перекладу Марія Ткачівська.

Українська мова має довгу і насичену подіями історію. Залежно від державної приналежності вона заохочувалась або придушувалася. У цьому томі українські, німецькі та австрійські автори простежують важливі етапи розвитку української мови як офіційної, шкільної та освітньої, як мови літератури. Вони також дають уявлення про використання української мови в сучасних дискурсах. На тлі політичної ситуації в Україні з 2014 року вони висвітлюють мовнополітичні рішення та їхній вплив на суспільство та життя окремих людей.

Книга, написана кількома мовами, розрахована не лише на академічні кола та студентів, а й на всіх, хто цікавиться емансипацією мови.

«Гості виставки активно купують українські книги та беруть участь у заходах: біля експозицій вишикувалися довжелезні черги, а у залах не вистачає вільних місць. Серед присутніх чимало представників Німеччини, лунають сердечні овації, погляди, повні захоплення. У залах, присвячених Україні, ми зустрічали неодмінно теплий прийом. Голоси підтримки та солідарності чути всюди! Завдяки зусиллям наших німецьких партнерів на Лейпцизькому книжковому ярмарку представлені також твори українських видавців. У часи війни росії проти України, вкрай важливо розповідати світові про нас, зокрема про нашу культуру та літературу», – розповідає завідувачка кафедри іноземних мов та перекладу Марія Ткачівська.

«Висловлюємо подяку місту Лейпциг за спонсорську підтримку участі України, а також організаторам Лейпцизького книжкового ярмарку за безкоштовне надання стендової площі та необхідного обладнання. Щирі слова вдячності висловлюємо видавництву “Frank&Timme” та авторському колективу монографії за внесок у перемогу України» – підкреслює завідувач кафедри іноземних мов Василь Ткачівський.