Онлайн-зустріч представників трьох закладів вищої освіти

Нещодавно на онлайн платформі pu.webex.com Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника відбулася ознайомча робоча зустріч з представниками закладів вищої освіти, очільники яких є членами Спілки ректорів закладів вищої освіти України, зокрема – Черкаським національним університетом імені Богдана Хмельницького та Київським національним університетом будівництва і архітектури.

Зустріч організована Проєктно-освітнім центром «Агенти змін» ПНУ за ініціативи ректорату Прикарпатського університету та з метою розширення проєктної, наукової, академічної та інших видів співпраці між університетами.

В онлайн-заході взяли участь представники Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького  – проректор з наукової, інноваційної та міжнародної діяльності Сергій Корновенко, директорка  Центру зовнішніх та міжнародних зв’язків Тамара Качала, проректор з навчально-методичної роботи Київського національного університету будівництва і архітектури – Андрій Шпаков, директорка Проєктно-освітнього центру «Агенти змін» Прикарпатського університету, доцентка кафедри фінансів Світлана Кропельницька та фахівчині Центру – доцентки кафедри фінансів Зоряна Криховецька, Тетяна Мигович, Тетяна Солоджук та доцентка кафедри загальної і клінічної психології Мирослава Кулеша-Любінець.

У ході зустрічі йшлося про проведення спільного методичного семінару, сфери інтересів, досягнення у проєктній діяльності та очікування кожного із учасників.

«Проєктно-освітній центр розвитку інновацій та інвестицій в регіоні «АГЕНТИ ЗМІН» – це структурний підрозділ Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, який створено в рамках секторальної бюджетної підтримки Європейського Союзу в 2018-2020 рр. Нашим завданням було створити офіс консультаційного типу задля підтримки підрозділів університету, територіальних громад, органів місцевого самоврядування та інших установ через проєктний підхід. Ми, в основному, спрямовуємо свою діяльність на роботу з громадами та проєкти регіонального розвитку, хоча беремо участь і у різного типу проєктах – інвестиційних, транскордонних, наукових, соціальних …» – розповіла Світлана Кропельницька під час зустрічі.

Сергій Корновенко, доктор історичних наук, професор, проректор з наукової, інноваційної та міжнародної діяльності Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького зазначив, що в їх закладі вищої освіти є потужний науковий потенціал світового рівня – наукові школи у напрямках фізика та хімія наноматеріалів.

«Окрім того, в нас великий науковий потенціал в гуманітарній сфері – фахівці у галузі історії та права. На базі факультету психології  працює низка громадських організацій, які на волонтерських засадах впроваджують проєкти, пов’язані з покращенням психоемоційного стану учасників АТО/ООС. Маємо успішно реалізований проєкт у сфері права інтелектуальної власності, профінансований за кошти ЄС, а також досвід реалізації грантових проєктів у сфері екології. Спільно з науковцями Прикарпатського національного університету маємо намір розвивати ці напрями».

У контексті напрямів співпраці докторка економічних наук, професорка, директорка Центру зовнішніх та міжнародних зв’язків Тетяна Качала додала: «У нас дружні стосунки з університетами Німеччини, які готові реалізовувати спільно проєкти в галузі туризму. Нас цікавить досвід Прикарпатського університету партнерства із територіальними громадами та органами місцевого самоврядування. Цікавим напрямком є також розвиток економіки та регіонів. Ми готові працювати спільно за всіма можливими напрямами».

Своєю чергою Андрій Шпаков, кандидат технічних наук, доцент, проректор з навчально-методичної роботи Київського національного університету будівництва та архітектури зазначив: «Ми маємо досвід реалізації проєктів у сфері архітектури, реставрації та урбаністики, розвинуто напрямок матеріалознавства. Також ми брали участь в реалізації екологічних проєктів. У нас невеликий досвід проєктний, проте зараз ми переживаємо час організаційних та управлінських змін, тому досвід Прикарпатського університету є для нас важливий і цінний. Сподіваємося на плідну спільну співпрацю».

Результатом зустрічі стало напрацювання пропозицій щодо формату, термінів та наповнення майбутнього спільного заходу, який заплановано провести найближчим часом у Прикарпатському університеті.