Катерина Кобута: «Якщо хочеш піти далеко – бери за руку англійську»

Знайомтесь: Катерина Кобута, студентка-магістрантка факультету іноземних мов, призерка  II туру Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт, стипендіатка програми «Завтра.ua», активна волонтерка.

З дитинства дівчина намагалася цікавитися всім. Займалася танцями, малюванням, вокалом та волейболом. Проте, на вибір подальшої професії це ніяк не вплинуло. У школі Катя навчалася на відмінно, неодноразово приймала участь у олімпіадах із різних предметів.

«Я навчалася в Івано-Франківській спеціалізованій школі №11 з поглибленим вивченням англійської мови. Шкільні роки мені, справді, подобалися. Моя вчителька була педагогом від Бога. Вона навчила мене бути активною та  комунікабельною, брати участь у спортивних та творчих конкурсах. Також я була учасницею всіх предметних олімпіад. У мене не було такого як: «я непідготовлена» чи «я не зможу це зробити». Звикла, що є ситуація –працюй і працюй швидко, щоб встигнути все. Саме ці навички дуже сильно допомагають мені навіть зараз», – каже студентка.

Ще зі школи Катя добре знала англійську та французьку мови і вільно володіла ними. Також мала вже певний досвід перекладача французької, що згодом припало їй до душі. Тому вибір майбутньої професії був очевидним.

«Свого часу було бажання стати стоматологом, щоб допомагати людям. Вивчила все, що з цим пов’язано, тому, коли приходжу до стоматолога, то він думає, що я студентка-медик. Також дуже хотіла виступати в театрі. Починаючи з 10 класу готувала себе до вступу в театральне, але якось у момент поступлення бажання зникло. Я обрала факультет іноземних мов у Прикарпатському національному університеті. Це був очевидний вибір, адже в школі поглиблено вивчала англійську та вільно володіла нею. Мені подобається мій вибір», –  каже магістрантка.

Ще до вступу в Прикарпатський Катя проводила чимало часу в стінах університету. Тут працюють викладачами її батьки. То ж, коли подавала документи ПНУ був в першому пріоритеті.

«Я зробила правильний вибір. Наш факультет, справді, один з найкращих. Потужний та прогресивний. Знала, що якщо сюди прийду навчатися, то отримаю і знання, і можливості, і цікаве спілкування. Тут дбають, щоб студенти були дійсно задоволені навчанням. Викладачі – професіонали, які працюють на благо студентів. Факультет дає всебічний розвиток , а також багато можливостей для волонтерської та міжнародної співпраці. Я не з тих, хто любить сидіти і нічого не робити. Тому мені подобається тут навчатися», – ділиться враженнями Катя.

Її студентське життя, зізнається студентка, завжди наповнене різними подіями. Окрім навчання, вона займається волонтерством, закінчила акторські курси, бере активну участь у діяльності студентського сенату та різних конкурсах.

Так як Прикарпатський університет вже впродовж кількох років поспіль є партнером стипендіальної програми «Завтра.ua» Катя, як  і інші студенти, мала можливість неодноразово брати участь у конкурсі. У 2020 році вона подала на конкурс свою креативну розробку  «Інноваційний мнемотехнічний підхід  до перетворення пасивної лексики в активну». Простою мовою йшлося про створення мобільного додатку з паролями, де пароль на гаджеті означав би якесь зі слів англійською. У такий спосіб можна легше і швидше вивчити мову. Та, фортуна не була прихильною до Каті. Дівчина не виграла конкурс. Проте, не розчарувалася і цьогоріч спробувала ще раз. Зі своїм новим науковим дослідженням «Відтворення англійського подвійного заперечення в українському перекладі (на матеріалі творів Джона Фаулза)» ( науковий керівник – завідувач кафедри англійської філології, доктор філологічних наук, професор Яків Бистров) Катерина Кобута увійшла в ТОП-20 стипендіатів програми «Завтра.ua», посівши 13-те місце. Черговим успіхом стала перемога студентки у II турі Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт зі спеціальності “Переклад”, де вона здобула II місце.

Нині Катя пишається і тим, що пройшла конкурсний відбір і  стала експертом Національного агентства з забезпечення якості вищої освіти (НАЗЯВО). Тепер студентка не лише є учасником навчального процесу, а й певною мірою оцінювачем якості його проведення.

Цілеспрямованість, наполегливість магістрантки дає їй можливість сьогодні поєднувати навчання з роботою.

«У мене спочатку було бажання повністю присвятити себе університетському життю.  Проте, згодом на 3 курсі мені поступила пропозиція викладати на курсах . Перше, про що я подумала – не піду. Коли йшла на співбесіду не була впевнена, що мене візьмуть. Але взяли і одразу дали велике навантаження. Працюю і мені подобається. Великий багаж знань дали наші викладачі і це допомагає в роботі», – розповіла Катя.

Дівчина зізнається, що любить займатися волонтерством. Ще в шкільні роки їй подобалося допомагати та брати участь в житті міста. Вона була учасницею «Бухти волонтерів», а згодом і організації «Суміш».

«Зараз, через пандемію, не так активно займаюся волонтерською діяльністю, оскільки наша організація обмежена у проведенні різноманітних заходів.  Але я завжди казала і буду казати, що волонтерство у мене в крові, тому це тимчасова зупинка і планую при слушній нагоді продовжити волонтерити», – обнадійливо говорить студентка.

На завершення розмови Катерина Кобута охоче поділилася секретом своїх успіхів. Адже у кожної людини, каже вона, свій шлях і своє розуміння успіху. Студентка каже, що має власні правила життя: щоб досягти успіху потрібно завжди йти до кінця; у всьому варто розраховувати лише на власні сили; щоб бути успішним потрібно йти не самому, а в команді.

 

Розмову вела Христина Тодорук ( студентка ПНУ, слухачка “Школи журналістики”)