Фахівці АГЕНТІВ ЗМІН провели курси для держслужбовців

Команда Проєктно-освітнього центру «АГЕНТИ ЗМІН» Прикарпатського університету спільно з Науковим парком «Прикарпатський університет» провела 25-26 листопада курси підвищення кваліфікації у формі тренінгу на тему «Профілактика професійного вигорання» для працівників Управління міжнародного співробітництва, євроінтеграції, туризму та інвестицій Івано-Франківської ОДА.

До організації занять були залучені кандидатка психологічних наук, доцентка кафедри загальної та клінічної психології факультету психології, фахівчиня Центру Мирослава Кулеша-Любінець та кандидатка економічних наук, доцентка кафедри фінансів економічного факультету, фахівчиня Центру Тетяна Мигович.

У межах програми курсів державні службовці розширили уявлення про поняття та критерії психічного здоров’я особистості, психофізичний аспект стресу, про ознаки, чинники та методи профілактики синдрому вигорання; здобули навички зниження нервово-психічної напруги та вміння психологічної самодопомоги у професійній діяльності, ознайомилися з технологіями стрес-менеджменту та коучингу здоров’я.

«Важливим у професійній діяльності держслужбовців є аналітична робота, що вимагає великого рівня відповідальності, критичного мислення та стресостійкості. Тому метою курсів є навчання сучасним технологіям профілактики та подолання синдрому вигорання на робочому місці, що, в свою чергу, покращить стан психічного здоров’я особистості, загалом», – зазначає тренерка курсів Мирослава Кулеша-Любінець,

Упродовж тренінгів працівники Управління міжнародного співробітництва, євроінтеграції, туризму та інвестицій Івано-Франківської ОДА удосконалювали загальні та фахові (професійні) компетентності, а саме: здатність ефективно взаємодіяти, переконувати інших за допомогою аргументів і послідовної комунікації; вміння публічно виступати перед аудиторією; вміння працювати в команді та надавати зворотній зв’язок; здатність обґрунтовувати власну позицію та пропонувати власні рішення щодо зниження стресу на робочому місці; здатність формувати план змін та використовувати власні ресурси щодо профілактики та подолання синдрому вигорання та ін.

На практичних заняттях учасники тренінгів працювали як індивідуально, так  і в групах, де мали можливість визначати рівень якості життя, стресу в професійній діяльності, а також чинники та шляхи мінімізації виникнення синдрому вигорання у державних службовців, власні ресурси стресостійкості та ін. Слід зазначити, що під час тренінгу були використані методи тілесно-орієнтовної терапії, арт-терапії, МАК, методи розвитку емоційного інтелекту тощо.

«Вплив пандемії за останні 2 роки та зростання цифрового сегменту вітчизняного ринку праці створило для нас усіх не лише ризик втрати роботи, а й нові можливості. Поступово на зміну традиційним підходам прийшли нетипові, платформні та транснаціональні форми роботи, збільшилася самостійність, що вимагає тренування адаптивних навичок –  комплексне багаторівневе вирішення проблем, критичне мислення, креативність, лідерство, взаємодія з іншими, емоційний інтелект та ін., що почало призводити до синдрому вигорання працівників…», – зазначила директорка Проєктно-освітнього центру «Агенти змін», кандидатка економічних наук, доцентка кафедри фінансів економічного факультету Світлана Кропельницька.

По завершенню тренінгів  відбулося підведення підсумків, де т.в.о. начальника Управління міжнародного співробітництва, євроінтеграції, туризму та інвестицій Івано-Франківської ОДА Галина Макота відзначила високий рівень занять та важливість проведення такого роду курсів в контексті індивідуальної програми підвищення рівня професійної компетентності державних службовців.

Усі учасники отримали  відповідні сертифікати з підвищення професійної кваліфікації (30  акад. год (1,0 кредит ЄКТС)). Директорка Проєктно-освітнього центру «Агенти змін» Світлана Кропельницька подякувала учасникам за активну участь у проходженні курсів і висловила наміри подальшої плідної співпраці.

Більше інформації про тематику курсів підвищення професійної кваліфікації можна дізнатися на сайті Проєктно-освітнього центру «АГЕНТИ ЗМІН» (http://agentyzmin.pnu.edu.ua/наші-послуги/).