Пізнавальна просвітницька розмова на обласному телебаченні «Галичина» на тему «Голодомор та Західна Україна»

26 листопада 2021 р. кандидат історичних наук, доцент кафедри історії України і методики викладання історії Степан Кобута спільно з кандидатом політичних наук, викладачем Івано-Франківського фахового коледжу Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника Богданом Максимцем і кандидатом історичних наук, науковим співробітником музею «Герої Дніпра» Національного військово-історичного музею України Романом Чорненьким взяв участь в інформаційно-аналітичній передачі обласного телебачення «Галичина» «Про головне в деталях». Тема телепередачі – «Голодомор та Західна Україна».

У своєму виступі С. Кобута розказав про реакцію західноукраїнського суспільства, українських друкованих видань на звістки про масштабний голод 1932–1933 рр., що організувала комуністична влада в радянській Україні для приборкання українських селян. Виступаючий зупинився на характеристиці діяльності Українського громадського комітету рятунку України, що виник в Галичині з ініціативи УГКЦ та українських громадських і політичних інституцій, кампанії збору продовольства і коштів для допомоги голодуючих в УСРР, інформаційній кампанії в українській пресі тогочасної Речі Посполитої, на міжнародному рівні. Також було деталізовано мотиви і факт здійснення членом ОУН Миколою Лемиком політичного вбивства радянського консульського працівника О. Майлова у м. Львові, реакцію суспільства та міжнародної спільноти на цей вчинок, позицію керівництва ОУН. Під час передачі обговорено ступінь відображення теми «Голодомор та Західна Україна» у шкільних підручниках, потребу ширшого висвітлення цієї сторінки вітчизняної історії у навчальній та науковій літературі.

Детальніше тема розмови – «Голодомор та Західна Україна» телепередачі «Про головне в деталях» обласного телебачення «Галичина» за покликанням: https://galtv.if.ua/video/pro-golovne-v-detalyah-pro-rokovyny-golodomoru-s-kobuta-r-chornenkyj-b-maksymec