Тренінг з публічного управління для працівників держустанов

Світ не стоїть на місці і постійно змінюється. Змінюються і вимоги до лідера. Якщо на початку 90-х в Україні переважав так званий авторитарний тип керівника, то сьогодні людина, на яку покладено обов’язки управлінця, керівника – чи то бізнесу, чи то державної установи – має володіти цілим спектром якостей та навичок, здібностей, умінь, аби з одного боку його підлеглим працювалося комфортно, а з іншого – досягати максимально ефективного результату роботи.

«Керівник сьогодні має бути стриманий, емоційно врівноважений, не може собі дозволити втратити самоконтроль. Це дуже складно з багатьох причин. Треба знайти підхід до підлеглих, від яких дуже багато залежить. Ці функції покладено на менеджерів так званого проміжного рівня, які є свого роду зв’язковою ланкою між керівником і підлеглими. А вимоги до працівників верхнього і нижнього рівнів дуже різні і вони будуть змінюватися. Ще одна складність полягає в зміні загальної системи людських відносин. Змінюються виклики зовнішнього середовища, швидко змінюється все навколо, і навичок та вмінь, які ми мали ще 10 років тому, сьогодні нам не вистачає. Тому нам треба постійно вчитися. Якщо ми не будемо вчитися, не будемо готові змінюватися, кращі наші підлеглі підуть від нас туди, де їм буде краще і комфортніше, а ми залишимося зі старими підходами. Це, до речі, одна з проблем різкої зміни поколінь», – пояснює важливість такого тренінгу спікерка, докторка економічних наук, професорка Валентина Якубів.

Тренінг «Ефективне лідерство в публічному управлінні», який відбувся сьогодні в університеті, було організовано для керівників Департаменту з питань виконання кримінальних покарань Міністерства юстиції України, міжрегіональних управлінь та Генеральної дирекції Державної кримінально-виконавчої служби України. Його учасники дізналися про те, як розвинути лідерські якості, чим відрізняється лідер від керівника та менеджера, що ефективніше в українських реаліях – авторитарний начальник чи демократичний лідер, як творити команду і з яких причин працівники звільняються з роботи та як цього уникнути.

Учасники тренінгу говорять, що це дуже цінні заняття, розроблені фахівцями Прикарпатського національного університету.

«Філософія Міністерства юстиції і взагалі управління системи виконання покарань останнім часом суттєво змінюється. І одна із форм розвитку нашої комунікативної здатності та вмінь – це є те, щоб серед нашого керівництва вищого рівня розвивати командні якості, а також відповідно лідерські якості. Тому цей захід є важливим і ми виключно з глибокою вдячністю ставимося і до Прикарпатського університету, і до керівництва університету, які змогли організувати такий захід. Це важливо тому, що ми намагаємося по-новому дивитися на систему управління, яка є архаїчною, яка застаріла, яка дісталася нам з радянських часів, але ми намагаємося всі нові методи і способи, які є, запроваджувати в управлінському процесі в цій системі. У нас працюють високопрофесійні люди. Певна частина того, про що говорили сьогодні, загалом нам відома, і разом з тим на це можна подивитися з іншого ракурсу, а також провести самодіагностику з огляду на проведений тест, а також на те, що люди в нас є різні, які прийшли із системи і прослужили в системі досить довго, а тому нові підходи щодо власної діяльності, а також управлінської діяльності все одно є корисними», – наголосив начальник Департаменту з питань виконання кримінальних покарань Міністерства юстиції України Сергій Гречанюк.

Нагадаємо, у грудні минулого року фахівці Прикарпатського національного університету вже провели тренінг для працівників пенітенціарних закладів Західного міжрегіонального управлінням з питань виконання кримінальних покарань. Ефект від того навчання, каже колишній керівник Управління, а сьогодні заступник начальника Департаменту з питань виконання кримінальних покарань Міністерства юстиції України Віктор Кощинець, був відчутним, що свідчить про якість і користь такого навчання.

«Зараз в Міністерстві юстиції працює досить молода команда і зокрема, в Департаменті. І ці навички стосовно лідерських якостей, стосовно командотворення, є потрібними. Це дозволяє людям трохи інакше подивитися на ті речі, які ми робимо щодня, побачити це корисне зерно, яке можна застосувати у своїй повсякденній діяльності, вже зважаючи на здобуті на тренінгах знання. Ми отримали так званий фідбек, тобто бачення керівників. І дійсно керівники, котрі використовували свій авторитарний стиль керівництва, вже спробували використати, наприклад, змішаний стиль, застосовували мотиваційні заходи, інші заходи, яких нас навчили тут тренери. І цей дух командотворення ми намагалися передати на колективи, які працюють в наших установах і намагались довести керівникам, що корисніше працювати в колективі, де в тебе є заступники, на яких ти можеш покластися, і більшість з них почали застосовувати також такий стиль у своїй діяльності».

Також проректорка університету, професорка Валентина Якубів запросила учасників тренінгу ознайомитися із іншими великими науковими проєктами Прикарпатського університету – Міжнародним науковим центром «Обсерваторія» та Міжнародним центром зустрічей студентської молоді України та Польщі, які вже невдовзі стануть науковими майданчиками для нових програм та проєктів.

Зі свого боку керівник Департаменту з питань виконання кримінальних покарань Міністерства юстиції України Сергій Гречанюк вручив Подяки від Департаменту за плідну співпрацю, високий професіоналізм  та організацію тренінгу адресовані ректору ПНУ Ігорю Цепенді та проректорці університету Валентині Якубів.

Тренінг «Ефективне лідерство в публічному управлінні» було організовано для керівників Департаменту з питань виконання кримінальних покарань Міністерства юстиції України, міжрегіональних управлінь та Генеральної дирекції ДКВС України на базі Школи бізнесу та менеджменту Наукового парку «Прикарпатський університет» ПНУ за підтримки Центру інноваційних освітніх технологій «PNU-EcoSystem».