Готувати фахівців для громад вже сьогодні – ПНУ навчатиме студентів відповідно до потреб ОТГ

Можна мати добрі ініціативи, але довго йти до їх реалізації. Тому про найближчі перспективи розвитку громади треба дбати вже сьогодні. Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника готовий навчати студентів за вузькими програмами, відповідно до запитів територіальних громад краю.

Про це під час підписання угоди про співпрацю між ПНУ та Кутською ТГ заявив ректор університету Ігор Цепенда.

«Керівники ОТГ можуть отримати цікаві проєкти, аналітику, які будуть опрацьовані студентами у їхніх курсових чи магістерських працях. Користь очевидна для всіх. Студент буде задоволений тим, що доклав зусиль для розвитку своєї малої батьківщини, університет зацікавлений у прикладному значенні такої роботи – адже це не будуть дослідження на якусь формальну тему, а конкретні наукові праці відповідно до проблем конкретної громади», – заявив Ігор Цепенда.

Також ректор додав, що Прикарпатський відповідно до потреб територіальних громад може коригувати навчальні програми, аби готувати потрібних фахівців.

Представники Кутської ТГ також зацікавлені в отриманні додаткової фінансової підтримки через використання грантових програм та щоби молоді фахівці поверталися після навчання в громаду, а не виїздили за її межі. Тому бачать у співпраці з ПНУ такі перспективи.

Кутська селищна рада – унікальна місцевість з точки зору географічної, культурної, історичної. Тому тут можна визначити кілька так званих «магнітів», які притягуватимуть інвестиції – і українські, і європейські, говорить Ігор Цепенда.

З іншого боку сьогодні є актуальним питання підвищення кваліфікації щодо нових компетенцій, яких зараз потребують сучасне суспільство, сучасна молодь.

«Ми маємо робити акцент на стратегічні напрями розвитку туризму і креативних індустрій, – каже директорка Проектно-освітнього центру «Агенти змін» ПНУ, доцентка кафедри фінансів Світлана Кропельницька, – це ремесла, традиції, промисли, які можна пов’язувати із туризмом, і які творять робочі місця.

Прикарпатський університет через АГЕНТІВ ЗМІН, зазначила вона, також готовий виступати майданчиком пошуку партнерів для міжнародних, транскордонних програм – у сферах екології, безпеки, туризму, освіти.