На шляху до дуальної освіти: ПНУ підписав угоди про співпрацю зі структурами Івано-Франківської ОДА та міської ради

Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника співпрацюватиме із Управлінням культури, національностей та релігій Івано-Франківської обласної державної адміністрації та Департаментом культури Івано-Франківської міської ради в галузях туризму, культури, спорту та мистецтва.

Відповідну угоду про співпрацю було підписано сьогодні керівниками департаментів та ректором ПНУ.

Ректорат ПНУ завжди підтримує ініціативи керівників факультетів, інститутів, які спрямовані на поєднання теоретичних знань з практичною діяльністю, зазначив ректор університету Ігор Цепенда.

«Протягом останніх років поряд з навчально-виробничими практиками ми все частіше маємо справу з дуальною освітою, коли ми проситимемо наших керівників поділитися своїм досвідом, але й ввести це в рамки навчального процесу, де окремі дисципліни будуть викладатися безпосередньо в прив’язці до департаменту чи до музею, чи до інших установ. Те напрацювання, яке нами зроблено, буде, без сумніву, платформою для розвитку. Ми вдячні нашим друзям з органів місцевої влади за цю підтримку, бо без них нам би не вдалося підготувати високого рівня фахівців. Ми всі зацікавлені в одному – мати високого рівня фахівця. Ми радіємо, що наші випускники влилися у ваші інституції і виконують ті завдання, які стоять перед нами», – наголосив Ігор Цепенда.

Сьогодні близько 700 студентів університету мають за своїми навчальними планами 30 навчальних та 98 виробничих практик, – зазначила завідувачка відділу виробничої (навчальної) практики ПНУ Ярослава Василишин.

“Якщо виробничі практики організовуються на різних базах практики і частково на базах культурно-мистецького спрямування, то всі навчальні практики проводяться на базах практики, які відповідають обраному фаху, що містить в собі компетентності культурно-мистецького спрямування. Це – майбутні археологи, музикознавці, художні реставратори, керівники художніх колективів музики та танцю, знавці народознавства та етнології, архіваріуси. Базами нашої виробничої і навчальної практики є всі заклади культури міста та області без перебільшення”, – наголосила Ярослава Василишин.

Зі свого боку керівник Управління культури, національностей та релігій Івано-Франківської обласної державної адміністрації  Володимир Федорак заявив, що співпраця між ПНУ та управлінням, зокрема, є дуже важливою з огляду на підготовку кадрів в тому числі для державного будівництва.

«В умовах глобалізації дуже важливо, щоби молоді люди на цих базах практики здобули, крім практичних знань, певну кваліфікацію, професійні навички і набували досвіду, який буде дуже важливим на подальшу перспективу», – зазначив Володимир Федорак.

«Дуже важливо, – підтримала думку Володимира Федорака, керівниця Департаменту культури Івано-Франківської міської ради Надія Загурська, – молодих, ініціативних, перспективних втримати в Україні. Щоби вони працювали для України. Також хочу підкреслити, що міський голова Руслан Марцінків часто організовує зустрічі з молодими людьми, вислуховує їх ідеї. Це також важливо, бо іноді їхнє бачення є настільки неординарним і цікавим, що його можна використати при реалізації наших планів, задумів, проєктів, у тому числі міжнародних. Тому таке підписання угоди про співпрацю, яке маємо сьогодні, відкриває нам ці широкі перспективи».

Участь в онлайн-зустрічі, організатором якої виступив відділ виробничої (навчальної) практики ПНУ, взяли також декан факультету історії, політології та міжнародних відносин Микола Кугутяк, декан факультету туризму Володимир Великочий, декан факультету фізичного виховання і спорту Ярослав Яців, директор навчально-наукового інституту мистецтв Анатолій Грицан.