Прикарпатський у двадцятці кращих в ТОП-200 університетів України!

Прикарпатський національний університет за рік майже вдвічі покращив свої позиції у ТОП-200 університетів України та посів 18 місце!

Центр міжнародних проєктів “Євроосвіта” в партнерстві з міжнародною групою експертів IREG Observatory on Academic Ranking and Excellence презентував чотирнадцятий академічний рейтинг закладів вищої освіти України “Топ-200 Україна 2021”.

При складанні цьогорічного рейтингу експерти враховували сучасні тенденції розвитку вищої освіти в Україні і світі, яка зазнає глибинних змін, у тому числі в результаті впливу пандемії COVID-2019. До уваги бралися напрацювання міжнародної Конференції IREG 2020 (Beijing Conference: “University rankings in the time of uncertainty”, 20-21 жовтня 2020 року).

На конференції було детально розглянуто кілька університетських рейтингів, серед яких вісім міжнародних рейтингів: THE, ARWU, QS, US News Global, Webometrics, Leiden, the Three University Missions and U-Multirank, а також чотири національні рейтинги: Best University Ranking (UK), Folha (Brazil), CHE (Germany) and Perspektywy University Ranking (Poland).

Також зверталася увага на затверджені учасниками другої наради IREG (Берлін, Німеччина, 18-20 травня 2006 року) Берлінські принципи ранжирування вищих навчальних закладів.

Варто зазначити, що базовими принципами визначення рейтингів університетів України є:

– забезпечення відкритості, прозорості, об’єктивності і незалежності ранжування університетів. Для цього використовувалися лише відкриті дані прямих вимірів, викладені на веб-ресурсах незалежних національних та міжнародних організацій і установ. Методика розрахунків університетських рейтингів є доступною для громадськості з метою перевірки отриманих результатів;

– врахування всебічності і багатогранності діяльності університетів. З цією метою їх робота сукупно оцінювалася на більш широкій базі показників у порівнянні з відомими рейтинговими системами;

– пріоритетність євроінтеграційних процесів. Виходячи з важливості євроінтеграційних процесів вищої освіти України, вагові коефіцієнти міжнародних показників діяльності університетів (результати в світових рейтингах, участь університетів в програмах Erasmus+ Європейського Союзу та інше) встановлені вищими за вагові коефіцієнти національних показників.

– З академічним рейтингом ЗВО України “Топ-200 Україна 2021″можна ознайомитися за посиланням: http://www.euroosvita.net/index.php/?category=1&id=6868&fbclid=IwAR0py1Htgk_F84T7iT4sUXibMEQFG99o_6RNVkXcK71h3t6u4_j0S1oawk8