Презентовано другий том видання про Гошівський монастир

Науковці Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника презентували сьогодні унікальне видання – другий том «Ясногірський монастир у документальних джерелах середини XX – початку ХХІ століть» тритомного видання «Гошівська обитель Богородиці на Ясній Горі в Карпатах».

Серед присутніх на заході – проректор з науково-педагогічної роботи ПНУ Сергій Шарин, редактор видання, професор Микола Кугутяк, Архиєпископ і Митрополит Івано-Франківський УГКЦ, Владика Володимир Війтишин, Ігумен Гошівського монастиря о.Мар’ян Гробельний. Викладачі, студенти, працівники університету та всі охочі моли змогу долучитися до участі в презентаційному заході онлайн через платформу Cisco Webex Meeting.

У форматі онлайн вітальним словом розпочав презентацію ректор університету, професор Ігор Цепенда. Він зазначив, що історія одного із найдавніших монастирів на Ясній Горі є історією не лише української церкви, а всього українського народу, який відстоював, боровся, зберігав і далі примножує віру.

“Видання є добрим прикладом для всіх, що хоче будувати щось нове. Адже, людина , яка хоче створити щось нове повинна повернутися до  своїх джерел. Ця титанічна робота, яка ведеться нашими колегами вже багато років, засвідчує про те, що ми маємо надзвичайні джерела, які дозволяють нам оптимістично дивитися у майбутнє. Потрібно пам’ятати, що тільки віра і сила духу допоможе нам вистояти у будь-якій боротьбі. Велика вдячність професорові Кугутяку і колегам, які працюють над цим унікальним виданням. Дякую Владиці Володимиру Війтишину, котрий доклав багато зусиль до реалізації цього проєкту. Переконаний, що ми і надалі будемо продовжувати ці надзвичайно потрібні проєкти для нашої держави”, –  зазначив у своєму виступі ректор Ігор Цепенда.

Другий том «Ясногірський монастир у документальних джерелах середини XX – початку ХХІ століть» містить 284 документи з новітньої історії Гошівської обителі, більшість із яких виявлено у вітчизняних архівах і вперше введено до наукового обігу. Вони розкривають маловивчені або невідомі сторінки історії Ясногірського монастиря – видатної відпустово-паломницької святині українського народу, яка після Львівського псевдособору в березні 1946 року опинилась сам на сам з більшовицьким тоталітаризмом і впродовж 1946–1950 років була в центрі духовно-світоглядної опозиції режиму, пережила його і однією з перших відродилася в незалежній Україні.

“Ця наукова праця не тільки для нас, але ця праця для майбутнього, щоби можна було пізнати більше наше Прикарпаття, нашу духовну сторінку життя. Прошу Бога щоби це був лише початок. Адже ми маємо ще багато таких чудотворних місць і значних історичних пам’яток, які би ми хотіли описати це. Ми раді що сьогодні виходить у світ ця книга і бажаємо Божого благословення для всіх, хто працював над нею”, – наголосив Владика Володимир Війтишин.

Над виданням працювали науковці Прикарпатського національного університету під керівництвом професора Миколи Кугутяка за сприяння та допомоги Архиєпископа і Митрополита Івано-Франківського УГКЦ Владики Володимира Війтишина, ігумена Гошівського монастиря о. Мар’яна Гробельного, львівського видавця Петра Меленя.