З перспективою на транскордонну взаємодію: ПНУ підписав угоду про співпрацю із Долинською міською радою

Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника підписав угоду про співпрацю з Долинською міською радою задля розвитку громади, зокрема, та регіону, загалом.

Сьогодні, 3 березня, в режимі онлайн через карантинні обмеження внаслідок загострення пандемії COVID 19, відбулася зустріч ректора Прикарпатського університету Ігоря Цепенди, керівниці Проєктно-освітнього центру «Агенти змін» Прикарпатського національного університету Світлани Кропельницької з міським головою Долини Іваном Дирівим.

Під час зустрічі сторони обговорили основні напрямки та перспективи співпраці науковців університету із місцевою громадою для розвитку регіону.

Ректор ПНУ Ігор Цепенда зазначив, що потенціал Долинщини, Бойківщини достатньо не розкритий. Вони мають величезний масив культурної спадщини та економічний потенціал.

«Цікава Бойківщина, Долинщина. Це ворота в Горгани. Разом з тим, регіон має серйозні екологічні проблеми. Я переконаний, що співпраця з нашими науковцями, зокрема, факультету природничих наук була б цікавою і університету, і громаді. Це вже не перший такий крок. Університет вже має напрацювання, є контакти наших науковців, нам треба об’єднувати зусилля. В такому тандемі університет і об’єднана громада – це той шлях, який дозволяє нам успішно реалізовувати завдання, які сьогодні стоять і перед ОТГ, і перед університетом. Адже місія університету, крім освіти і науки, – це є розвиток регіону і допомога регіонові. Адже до цього ми можемо залучати фахівців широкого напряму спеціальностей», – зазначив Ігор Цепенда.

Крім того, зазначив ректор університету, вже сьогодні варто сформувати короткі інформаційні довідки у тих ОТГ, з якими ПНУ вже підписав угоди, аби спільно з Івано-Франківською обласною радою згрупувати цю інформацію за кількістю населення, напрямки співпраці і надіслати її до Малопольського, Підкарпатського воєводств Польщі та українського консульства у Кракові та Любліні із проханням пошуку партнерів та колег. Оскільки невдовзі розпочинається семирічка проєктних програм ЄС, і треба встигнути залагодити юридичні питання майбутніх угод, оскільки це дуже важлива складова частина підготовки проєктів.

У свою чергу директорка Проєктно-освітнього центру «Агенти змін» Світлана Кропельницька наголосила на необхідності розвивати транскордонну співпрацю. Зараз для цього є такі можливості.

«Івано-Франківщина і Долинщина входять до складу Єврорегіону. Транскордонна співпраця – один із векторів, які ми повинні розвивати і налагоджувати. Зараз відбувається становлення Програми «Польща-Білорусь-Україна на 2021-2027 рр». Невдовзі будуть оголошені конкурси цієї програми, і в тому напрямі нам треба рухатися. Ми в нашому Центрі виконуємо роль консультантів для університету і цільових груп регіону. В питаннях планування стратегічного розвитку регіону ми можемо підключатися, виступати зв’язковим інструментом і об’єднувати підрозділи університету навколо проєктів у певній громаді», – сказала Світлана Кропельницька.

Також вона додала, що сьогодні в одній із громад Долинщини, а саме, у Вигодській, проходять практику студенти університету, і це є своєрідним елементом дуальної освіти, коли студенти і навчаються, і впроваджують свої ідеї.

Зі свого боку представники Долинської міської ради висловили сподівання на те, що співпраця буде плідною і корисною для обох сторін.