Україна-Хорватія:10 кроків назустріч

Сьогодні у Прикарпатському університеті підвели підсумки міжнародного проєкту для студентів «Україна-Хорватія:10 кроків назустріч». Він стартував в листопаді цього року. На заключному етапі відбіркового конкурсу стипендійної програми взяли участь 8 студентів спеціальності «Міжнародні відносини» факультету історії, політології і міжнародних відносин.

Захід відбувся за участі ректора Прикарпатського університету, професора Ігоря Цепенди та ініціатора проєкту, Почесного консула Республіка Хорватія в західному регіоні Віталія Запухляка.

Студенти-конкурсанти у форматі онлайн презентували власні проєкти щодо перспектив розвитку двосторонніх відносин між Україною і Хорватією. Кожен з них пропонував 10 важливих кроків подальших взаємин у різних сферах діяльності.

«Ці роботи для мене будуть показовими. Вони покажуть наскільки широко, глобально і об’ємно мислять наші студенти. Основна ідея конкурсу стипендійної програми – ідея поглиблення двосторонніх зв’язків. Цей проєкт отримав схвальну оцінку від уряду Хорватії, зокрема її прем’єр-міністра. І дуже важливо, що ми почали його втілювати», – зауважив Почесний консул Віталій Запухляк.

Він також зазначив, що Прикарпатський університет став першим закладом вищої освіти, де стартував проєкт «Україна-Хорватія:10 кроків назустріч».

Серед восьми робіт, які онлайн презентували студенти, спочатку мало було бути обрано одну переможну роботу, але у ході зустрічі визначили дві найкращі. Їх авторки – студентка-другокурсниця Ірина Гопчак та студентка 4 курсу Ірина Яцинович. Відповідно до умов конкурсу кожна із переможниць отримуватиме щомісячно стипендію в розмірі 1000 гривень впродовж навчального року, а також можливість працювати разом із Почесним консулом Хорватії на двосторонніх заходах.

Крім того, всі учасники конкурсу отримали запрошення на офіційну зустріч з Послом Хорватії в Україні за участі Почесного консула Республіки Хорватія в західному регіоні Віталія Запухляка, яка відбудеться незабаром у Києві.

«Прикарпатський університет активно співпрацює з хорватськими університетами, зокрема, Загребським. Ця ініціатива Почесного консула Віталія Запухляка є добрим продовженням цієї співпраці. В цьому році Прикарпатський університет головує в Консорціумі українських і хорватських університетів, який був нещодавно створений. Такі ініціативи, насамперед, добрі для студентів. Тобто, кращі студенти, які мають добрі знання та є волонтерами, а також цікавляться різними ініціативами за межами університету, мають можливість виграти стипендію», – зазначив ректор Ігор Цепенда.

Він також звернув увагу, що сьогодні більше півсотні кращих студентів Прикарпатського університету отримують стипендії вітчизняних і закордонних фондів.

У контексті сьогоднішнього конкурсного етапу стипендійної програми проєкту «Україна-Хорватія:10 кроків назустріч» ректор зауважив, що ідеї студенток -переможниць будуть втілені за сприяння Посольства Республіки Хорватія в Україні та Почесного консульства Республіки Хорватія в західному регіоні.