Кафедра іноземних мов і перекладу провела Міжнародну науково-практичну конференцію

17 – 18 травня 2019 на базі ПНУ кафедра іноземних мов і перекладу на чолі з М.Р. Ткачівською провела міжнародну науково-практичну конференцію «Актуальні проблеми мовознавства, літературознавства та перекладознавства» з метою стимулювання розвитку філологічних досліджень, підвищення якості підготовки кваліфікованих фахівців-філологів та перекладачів. Співорганізаторами виступили: кафедра іноземних мов, кафедра української літератури нашого університету, а також Івано-Франківський національний технічний університет нафти і газу.

Тон конференції задав струнний ансамбль Quattro Corde, після чого з вітальним словом до учасників конференції звернулися ректор університету,  професор Ігор Цепенда; проректор з науково-педагогічної роботи ІФНТУНГ Куровець Сергій Сергійович; завідувач кафедри української літератури, професор Хороб Степан Іванович. Окремим подарунком для учасників конференції стало відеозвернення відомого українського поета, прозаїка, есеїста і перекладача Юрія Андруховича, у якому він висвітлив окремі аспекти перекладознавства та наголосив на потребі створення якісних україномовних текстів для підсилення української культури в світі.

На пленарному засіданні з доповідями виступили Бялик Василь Дмитрович (доктор філологічних наук, професор,  завідувач кафедри теорії і практики перекладу  Чернівецького національного університету ім. Юрія Федьковича), Ущина Валентина Анатоліївна (доктор філологічних наук, професор, завідувач кафедри англійської філології Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки), Хороб Степан Іванович (доктор філологічних наук, професор, завідувач кафедри української літератури ДВНЗ «Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника»), Іваненко Світлана Мар’янівна (доктор філологічних наук, професор  Національного педагогічного університету імені М.П. Драгоманова).

Після пленарного засідання відбувся круглий стіл «Переклад: теорія vs практика» за участю професора Василя Бялика, письменника та перекладача Тараса Прохаська та журналістки Ватиканських медіа, перекладачки з Італії Світлани Духнович. Гості поділились своїм професійним досвідом та порадами з учасниками та гостями конференції.

Понад 150 наукових і науково-педагогічних працівників з різних регіонів України та зарубіжних країн – США, Польщі, Угорщини, Іспанії, Італії та Китаю мали змогу представити свої наукові доробки, обмінятися думками, а також обговорили перспективи подальшої наукової співпраці. За результатами конференції буде опубліковано науковий фаховий збірник.

 

Відео: